Rohda – Victum: 29-19 / Vlaggetjesdag?

‘Word jij door mijn moeder lastiggevallen’?, vroeg mijn dochter aan speelster D.V.Gl.W. na de wedstrijd. Ik zat lekker te keuvelen naar mijn idee, maar mijn dochter weet beter. De tijden dat mijn gratis tips werden geapprecieerd, zijn, blijkbaar, voorbij. Specifiek gaat het hier om een verdedigend weetje dat je je tegenstander niet te ver van je af moet laten drijven, want dan ben je geneigd bij diens balbezit er als de wiedeweerga als een Usain Bolt  weer naartoe te rennen en is een doorloopbal aan je broek een inkoppertje. Ook het verdedigen met je rug naar het spel kwam aan de orde. Kwartje draaien en er gaat letterlijk een wereld voor je open.

Nu de wedstrijd. Je zou vandaag kunnen denken: makkie. Staan laatste. Maar in deze poule zijn er in dusverre verrassingen, dat Victum tegen koploper Sporting Delta 23-31 op het scorebord  liet zien, en tegen KVA verloor met  een acceptabele 23-26. Dussss, nooit onderschatten. En daar heb ik geen spoor van gezien. De gehele wedstrijd heeft Rohda geen achterstand gekend. Vooral in de eerste helft was Jeffrey op schot; hij zat zeg maar lekker in de wedstrijd. Zijn tegenstander ook. Die verdedigde niet. Was-ie na twee doelpunten tegen ook nog steeds niet van plan. Dus kon Jeffrey scoren bij de vleet (7 in totaal). Veelal van afstand, maar de mooiste – doorloop zonder bal – was League-waardig!

Wat Rohda sterk maakt is dat er over alle schijven gescoord wordt. Heeft de een effe zijn/haar dag niet, staat de ander op. Vandaag had vooral Sharona het lastig – mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen – en volgende week zijn dat weer anderen (nou, dat weet ik zeker). Haar dame scoorde vaak dezelfde wegtrekbal, deed ze slim, maar het lag zeker niet aan de inzet van onze international. We konden het lije, zeg maar.

Toch even uit nieuwsgierigheid: wat was er aan de hand met het rijdende scorebord? En komt het nog goed met de microfoon?

Ruststand: 16-11

Zoals vorige week heb ik nu geen moment gedacht dat we de wedstrijd zouden gaan verliezen. Victum maakte Rohda de pis niet lauw. Alhoewel ik vind dat de spelers uit Houten er atletisch uitzien, telt de psyche ook. En daar laat Victum steken vallen. Slordig spel en vaak een rommelige opbouw en verkeerde keuzes. En soms pech. Bij Rohda was de lange bal terug viel mij op. Van mij mag dat nog vaker daar waar spelers soms voor eigen gewin gaan. Gooien in het fuikje, priegelen met de bal en jezelf, om de persoonlijke score op te krikken. Helemaal niet nodig. Met een beetje extra conditie wordt de tegenstander met sneller spel en ferme looplijnen (wel altijd doorlopen naar de bal toe) denk ik vaker het bos ingestuurd. En tja, de vrije bal. Vergt ook iets meer oefening. Daar moeten er zeker acht van de tien in liggen. Goed ging de ingestuurde doorloopbal. En buiten wat klapjes van de lange dame kregen we deze wedstrijd veel minder vrije ballen tegen.

Als hors-d’oeuvre ook het tweede gezien (eindstand 21-20) en zag veel spelers in discussie met de scheids. Het leek de Tweede Kamer wel. Heeft dat zin? Mijn ervaring is dat de brave borst alleen maar tegen je gaat fluiten. Of zal het postcoronatijdperk daarmee te maken hebben? Dat we kortere lontjes hebben? De meneer in kwestie moest het alleen klaren. En om op alles te kunnen anticiperen, heb je ogen in je rug nodig. Niet te doen.

Heel even terug naar de wedstrijd van 1. Zo zag ik Ivan korte balletjes onder de korf benutten, zag ik Luca weer lekker zijn afstandsballetjes erin drukken, heb ik Jeffrey al behandeld en scoorden de dames hun welverdiende punten (ik mis soms nog de doorbraak waarbij de steun van de heren onontbeerlijk is). Ook de reserves vielen naar behoren in. De wedstrijd resulteerde in een eindstand van 29-19. Enkel werd ik wel afgeleid. Viel het u ook op? Waarom had de scheids nou de gehele wedstrijd dat vlaggetje in zijn hand? Had hij zich als grensrechter zo vereenzelvigd met dat ding, dat hij er geen afscheid van kan nemen? Zat de vlag vastgeplakt aan zijn hand met secondelijm, net als de klimaatactivist aan de tafel van Jinek? Of is hij van beroep gids? U weet wel, zo’n typ die vooraan de stoet met z’n vlag loopt te zwaaien om het zooitje ongeregeld in het gareel te houden? Het zal toch niet dat hij dacht het Vlaggetjesdag was? De jaarlijkse feestdag waarop de Nieuwe Haring wordt geïntroduceerd. Zo’n zoute jongen, die je van bovenaf de keel in laat glijden?

Na de wedstrijd werd Suzan toegezongen omdat ze haar 29e, uh 39e verjaardag vierde. Met bubbels en een eclair. Het bleef nog lang een gezellige boel…

En tot slot nog een oproep aan het publiek: komt allen fysiek kijken volgend weekend thuis tegen KVA, 4-feb 18:00 uur in de Ookmeerhal. Rohda heeft nog punten nodig. Al staan we thans vierde.

Aanbeveling van de Week: de wedstrijd DVO – LDODK (https://eyecons.com/videos/dvotransus-ldodkrinsma-modeplein-21485). Topkorfbal met twee totaal verschillende helften. De foto hieronder refereert naar de Player of the Match. Een fenomeen, deze man. Ook het interview met hem deed mij glimlachen.

P.S. Sterkte gewenst voor René Kruse en zijn familie in de onzekere tijd die voor hun ligt.