Naast veel nieuwe selectiespelers hebben we ook een nieuw gezicht in de trainingsstaf. Gerben Donker is dit seizoen de nieuwe trainer van Rohda 2. Een team met veel jonkies en frivoliteit. Hoe gaat hij hier stabiliteit in krijgen? Hoe heeft hij het tot nu ervaren? En wat zijn de verwachtingen van dit seizoen?

Gerben, voordat we de diepte in gaan.. Stel je even kort voor, wie ben je? Hoe oud ben je (of moeten we al u zeggen;))? En waar kom je vandaan?

Ik ben Gerben Donker, 40 jaar, vader van Lara (11), Kim (9) en Twan (7) en getrouwd met Jeanet die ik, zoals zo vele korfballers, heb ontmoet op het korfbalveld. Ik woon nu 10 jaar in Hoofddorp maar ik kom oorspronkelijk uit Nieuw Vennep waar ik korfbalde bij KIOS. Dagelijks sta ik in de gymzaal op de Rietveldschool in Badhoevedorp waar ik enkele spelers uit Rohda 2 nog gymles heb gegeven.

Wat zijn jouw kenmerken als trainer?
Sporten moet voor mij altijd starten vanuit plezier. Aangezien je wel de meeste lol hebt als je winst moet dat wel altijd het doel blijven en hoort een strijdende mentaliteit daar ook bij. Ik hou ervan om in trainingen spel en korfbal te combineren, maar ik ben ook niet vies van oefeningen waarbij je echt aan je eigen vaardigheden moet werken. Ik denk dat de eerste trainingen een goed voorbeeld zijn van wat we dit seizoen kunnen verwachten bij de selectie trainingen.


Hoe vind je het tot nu toe bij Rohda?
Ik heb me eigenlijk vanaf het begin op mijn gemak gevoelt. Ik ervaar Rohda als een familie, is ook bijna letterlijk zo, maar het gevoel dat we mét elkaar dingen moeten regelen maakt iedereen betrokken en draagt dan ook zijn steentje bij. De trainingsavonden zijn gezellig en afgelopen zaterdag op de Masters is hopelijk een maatstaf voor de rest van het seizoen.


We weten allemaal dat Rohda 2 een jong team is. Door de (terug)komst van Cenne en vaste kracht Anika heb je ook wat ervaren mensen in het team. Je hebt zelf ervaring met het opleiden van jonge talenten (TOP A1). Hoe ga je ervoor zorgen dat Rohda 2 een stabiel team gaat worden?
We hebben een groep die keihard moet werken om zich te handhaven in de reserve hoofdklasse. We hebben andere soort spelers dan Rohda 1 en we zullen het meer vanuit het samenspel met alle 4 de spelers moeten hebben. Dat zal met ups en downs gaan, want dat is niet voor iedereen snel aangeleerd. Bij jonge teams hoort dat nu eenmaal, maar kunnen we soms ook weer genieten van de prachtige acties.

Stabiliteit vind je in de wedstrijd door vooral in de eigen kracht te spelen dus kansen te zoeken waarvan we weten dat we die goed kunnen maken.  Aanvallend zijn we dan ook geduldig, worden we soms afgestraft wanneer we iets de vrijuit spelen, maar dat zijn de leerpunten.

Verdedigend hou ik wel van opportunisme en pressie. Ik zie dan ook de ploeg graag collectief drukgeven om de bal zo snel mogelijk terug in ons bezit te krijgen.

Cenne en Anika zullen in dit proces een sturende rol hebben, maar gaan ook aan Rohda 1 laten zien dat ze zich zodanig ontwikkelen om speelminuten te maken bij het vlaggenschip.

Wat zijn jouw verwachtingen van dit seizoen?
We treffen veel goede ploegen dit seizoen met zware wedstrijden. Daarin moeten we ons huid duur verkopen en strijden voor elk wedstrijdpunt die er te halen valt. Handhaving zal het doel worden, maar ontwikkeling van het team, maar ook een ieder als persoon zullen ook van belang zijn.

Verliezersgedrag kan zich op vele manieren uiten. We gaan op zoek naar de juiste vorm waarbij we leren van verlies, kijken naar onze eigen tekortkomingen en deze omzetten naar verbetering. Alleen op deze manier kunnen we wat maken van dit seizoen waarin we ook zeker verrassend uit de hoek kunnen komen met goede wedstrijden.

Daarnaast kijk ik als coach zijnde ook graag mee over de schouder van Taco. Hij heeft een prachtige vorm van coachen. Veel op de mens, altijd gericht op het maken van goals of de overwinning en met goede humor. Het is goed voor de groep dat we beide ander soort trainers zijn en zo kunnen Ruud en ik de dinsdagavond weer anders invullen om de groep zoveel mogelijk verschillende, maar altijd wel gericht op dezelfde visie, prikkels te geven.

Wanneer ben jij tevreden?
Als Rohda 2 zich dit seizoen weet te handhaven, dan hebben we het maximale eruit gehaald en kunnen we spreken van een geslaagd seizoen. Voor Rohda 1 zal alleen een hoge positie in de stand tellen en gezien de wedstrijden van het voorseizoen zit dit er zeker in.