Afgelopen zaterdagavond zat een redelijk gevulde Sporthal Gaasperdam vol verwachting klaar voor een lekker potje korfbal tussen AW.DTV en Rohda. Voor beide ploegen stond er weinig meer op het spel en dus konden ze allebei vrijuit aan de slag om ons als publiek eens goed te vermaken.

AW.DTV inmiddels zeker van de playoffs en Rohda zeker van weer een jaartje Hoofdklasse volgend jaar. En dus ging het deze wedstrijd vooral om prestige. Wie zou na Blauw-Wit dit jaar de tweede club van Amsterdam worden. Bleef dit net zoals de afgelopen jaren opnieuw AW.DTV of zouden ze zich van hun troon laten stoten en zou ons eigen Rohda de nieuwe kroonprins van het Amsterdamse korfbal gaan worden.

Dus toen om 19.00 uur scheidsrechter Roelof de Nekker voor het beginsignaal blies gingen we er met zin allen eens goed voor zitten. Om ons een half uur later verbijsterd af te vragen waarom we in godsnaam de moeite hadden genomen het ritje naar de hal te maken. Wat een dramatisch slechte eerste helft hadden we voorgeschoteld gekregen. Rohda grossierde in het missen van de mooiste kansen en in foute passes. Niet zelden eindigde een pass ergens tegen de muur of tussen het publiek. En AW.DTV, dat zonder Jim Snel en Steffen Pang aantrad bakte er eigenlijk niet veel meer van. Alleen in de beginfase schoot AW.DTV even met scherp en kwamen zij na de 0-1 van Sherida al vlot op 4-1. Maar vanaf dat moment was het huilen met de pet op. De resterende 17 a 18 minuten wisten zij nog slechts 4x te scoren. Ons eerste, ook niet denderend schietend, deed het gelukkig net even beter. En dus werd de achtervolging langzaamaan ingezet en al ging het moeizaam, we kwamen wel steeds dichterbij. Via Kenny 2x en Job kwamen we op 5-4. Na de 6-4 scoorde Fleur 6-5 en na de 7-5 werd het via Kenny en Sherida 7-7 en hadden we AW.DTV weer te pakken. Het werd 8-7, waarna Fleur met een doorloopbal de ruststand op 8-8 bepaalde.

Hoofdschuddend zat zowel de AW.DTV aanhang als die van Rohda te bespreken wat er allemaal beter moest in de tweede helft. En geloof me, velen waren nog niet uitgepraat toen de zoemer voor de tweede helft al weer af ging. Bij ons was inmiddels Ivar geblesseerd uit het veld gegaan en was Fredje zijn vervanger, bij AW.DTV bleef Jim Snel nog altijd op de bank.

En gelukkig voor ons herstelde Rohda 1 zich in die tweede helft volledig. De passfouten verdwenen en de doelpunten vielen nu ook makkelijker. Het werd via Sher en Fred 8-10. Daarna werd het 9-10, maar toen Job daarna vanaf de stip 9-11 liet noteren, was het bij AW.DTV gedaan met de koopman. Blijkbaar konden de overigen niet zonder hun 2 sterspelers want wat AW.DTV vervolgens op de mat legde was van zeer zeer matig gehalte.

Bij ons ging het daarentegen steeds beter en zonder enige tegenstand van betekenis liepen we uit naar 9-16 door doelpunten van Job uit weer een stip, Kenny, Fred, Job, Giovanni en weer Fred. En na de 10-16 was het Silvana die met twee treffers onze voorsprong uitbreidde naar 10-18. Kenny strooide nog wat meer zout in de wonden met een fraaie doorloopbal waarna AW.DTV met hun derde (!!!!) en laatste doelpunt uit de tweede helft de eindstand op 11-19 bepaalden.

Een dik verdiende overwinning voor Rohda, dat AW.DTV in de tweede helft volledig van de mat speelde zonder zelf overigens tot groots spel te komen. Het was aan onze kant gedegen en in ieder geval lieten jullie zien wel de wil te hebben er nog iets van te willen maken. Zodoende werd het van onze kant nog een redelijke wedstrijd en haalden we nog een acceptabel aantal goals. Het is voor AW.DTV echter te hopen dat Jim en Steffen met de playoffs weer terug fit zijn, anders zou hun rol wel eens heel snel uitgespeeld kunnen zijn. En dat zou voor het Amsterdamse korfbal toch wel heel erg zonde zijn. Want dat AW.DTV veel en veel beter kan is zo klaar als een klontje. Maar zo spelend als tegen ons dan hadden ze beter met hun tweede kunnen gaan spelen, want daar wil ik toch ook nog even iets over kwijt. Voor de wedstrijd van het eerste speelden de reserves van beide ploegen namelijk hun wedstrijd. En dat werd wel een meeslepend gevecht. Dat was wel een wedstrijd die de naam hoofdstedelijke derby volledig waard was. Een echte kraker. Met geweldige doelpunten, een hoog schotpercentage aan beide zijden en een loei spannende ontknoping. Aan Rohda zijde onze jonkies die onder aanvoering van routinier Fredje de koploper AW.DTV2 fantastisch weerstand boden. Aan de andere kant twee mannen die toch enigszins aan Rohda gelinkt kunnen worden, nl. de broertjes de Jong ofwel Niek (die nog een paar jaar bij Rohda heeft gespeeld) en Coen (vriend van de club en partner van onze eigen Amber). Van uit alle hoeken schoten ze AW.DTV naar een kleine voorsprong die ze tot aan de rust wisten te handhaven. Hetzelfde spelbeeld na rust. Het leek wel Coen en Niek tegen Rohda 2. Maar ons tweede bleef ze op de hielen zitten. Tot 20-17 toen Coen geblesseerd raakte en naar de kant moest. Gedurende een minuut of tien was AW.DTV de kluts kwijt en als een stel hyena’s stortte ons tweede zich op hun tegenstanders. In no-time waren de drie punten achterstand omgebogen in een 5 punten voorsprong van 18-23. Op dat moment maakte Coen weer zijn rentree en kwam AW.DTV weer in zijn oude doen. En werd ook de achterstand puntje voor puntje verkleind. Maar alsof onze spelers en speelsters van het  tweede al jaren op dit niveau actief zijn werd er genoeg mee gescoord. Alleen na de 28e haperde het even. AW.DTV kwam op twee punten, wij scoorden 26-29, AW.DTV kwam op 1 goal bij 28-29.

Toen vond Karin S. het genoeg en vanaf de tribune slingerde zij slechts drie woorden naar haar oude pupillen in het veld, “Enzo, die nulbal”. Geheimtaal voor velen, niet echter voor Enzo. Twintig seconden later liet Enzo zich iets verder voor de korf voorverdedigen, kreeg daarna de bal vanaf de zijkant aangespeeld en gooide de bevrijdende 28-30 in de korf. Niet veel later klonk het eindsignaal en mocht ons tweede een hele fraaie overwinning op de conduitestaat bijschrijven. En dat niet alleen. Door het verlies van de concurrentie was Rohda 2 definitief in veiligheid gekomen. Volledig op eigen kracht. Een prachtige prestatie waar we vooraf alleen maar van konden dromen.

Kortom al met al een heerlijke zaterdagavond. Vier punten uit Amsterdam Oost weggehaald en daarmee volledige revanche voor de vier punten die AW.DTV bij ons in West had weten te veroveren. En wie nou uiteindelijk de tweede club van Amsterdam is? Ach, dat interesseert me eigenlijk geen biet. AW.DTV doet het op hun manier, wij doen het op onze manier. Laten we het er maar op houden dat we elkaar verrekte weinig ontlopen en dat we de nummers 2a en 2b van Amsterdam zijn.

Volgende week onze laatste thuiswedstrijd tegen Unitas uit Harderwijk. Een ploeg waar we het over het algemeen altijd erg lastig tegen hebben en van wie we de afgelopen 2 keer thuis niet wisten te winnen. Maar in onze huidige vorm moet het kunnen dat we de punten dit keer wel in huis gaan houden. Kom dus allemaal nog 1x naar onze hal. Zodat we onze cracks nog één keer kunnen zien schitteren.

Onze doelpuntenmakers tegen AW.DTV:
Kenny 5 (1 sw),  Sherida 3, Fredje 3, Job 3(1 sw), Fleur 2, Silvana 2 en Giovanni 1.

Tot volgende keer,
Adri