Wat een heerlijke wedstrijd afgelopen zaterdag in het Friese Wolvega. Een wedstrijd die werkelijk alles in zich had wat je als korfbalsupporter en zeker als fan van Rohda maar kan wensen. Twee teams die strijd hoog in het vaandel hadden staan. Die daarnaast bereid waren om tot het gaatje te gaan. En die allebei een heel aardig potje kunnen korfballen. Rebounders die werkelijk alles in de strijd moesten gooien om hun tegenstander de baas te blijven, Aanvallers die zich het snot voor de ogen moesten lopen om vrij te komen. Verdedigers die hun tegenstander op de vierkante centimeter bleven volgen. Prachtige uitgespeelde doelpunten en onmogelijke toverballen die tot goal werden gepromoveerd. En uiteindelijk een Rohda 1 dat liet zien dat de dip uit de eerste weken van deze kompetitie definitief tot het verleden behoort. Want wat speelde ons eerste een fantastische wedstrijd. We hadden de punten natuurlijk heel hard nodig, maar ook SCO wilde deze wedstrijd absoluut zegevierend beëindigen want bij SCO leefde nog de illusie dat ze nog mee konden doen voor de play offs.

Op de ranglijst was het verschil 3 punten in het voordeel van SCO. Daarnaast was ook de uitslag van de eerste wedstrijd dermate in het voordeel van de Friezen uitgevallen dat zij toch licht favoriet mochten heten. Maar al jarenlang zijn de wedstrijden tussen SCO en Rohda spannende aangelegenheden, die altijd alle kanten op kunnen. Beide ploegen doen ook over het algemeen weinig voor elkaar onder. En dat was deze wedstrijd de eerste helft niet anders. Het duurde lang voordat de score geopend werd, maar na 5 ½ minuut mocht Kenny op de stip gaan staan. Onze aanvoerder liet zien dat hij zijn strafworpenfobie heeft afgeschud en dat het hem weer geen enkele moeite kost om de bal dan door het mandje te gooien. In die eerste helft was SCO echter het grootste deel van de wedstrijd net even scherper in de afronding dus keerden de blauwzwarten de stand om in een 3-1 voorsprong. Maar onze eerstelingen wensten niet te capituleren en kwamen weer terug tot 3-3 en dat beeld zagen we eigenlijk de gehele eerste helft. Telkens nam SCO de voorsprong maar Rohda bleef constant in het spoor. Verder dan drie punten verschil werd het gat niet ondanks de verwoede pogingen van de Friese aanvoerder Bakker c.s. Het verschil bleef tot 11-8 gehandhaafd waarbij met name de toverdoelpunten van Job aan de zijkant en Ivar recht onder de korf vermeldenswaard genoemd mogen worden. In de laatste paar minuten voor rust gaf ons eerste echter alvast een klein voorproefje van wat de tweede helft te zien zouden krijgen. Er werd nog een klein schepje bovenop gedaan en middels een vrije bal van Silvana, een afstandschot van Kenny en opnieuw een vrije bal maar nu van Sherida kwamen we pal voor rust weer op gelijke hoogte.

De tweede helft wist Rohda opnieuw als eerste te scoren. De ploeg wist zelfs nog 5% meer te geven als de eerste helft en SCO had daar geen antwoord op. We kwamen twee punten voor en vanaf dat moment hadden we SCO in de houtgreep en onze zwartgele strijders lieten ook niet meer los. Wat SCO ook probeerde maar op alles hadden de meiden en jongens van coach Taco een antwoord. Wissels? Ze werden gewoon gelijk bij de strot gegrepen en meteen duidelijk gemaakt dat er die tweede helft maar één ploeg de baas was. Iemand van vak laten wisselen? Extra fysieke kracht er bij? Het maakte de onzen allemaal niets uit. Gewoon uit laten razen en de ballen pakken die we moesten pakken. En viel er dan toch een Frieze goal te noteren. Binnen de kortste keren werd het verschil weer hersteld. Telkens weer kwam SCO terug tot op één puntje, maar even zo vaak werd het verschil weer hersteld, waarbij vooral de kalmte en de zelfverzekerdheid van onze ploeg op viel. Rustig werden de juiste mensen in stelling gebracht en werd gewacht tot het juiste monent om het schot te pakken met een doelpunt van Sherida als absoluut hoogtepunt. Een bal werd onderschept waarbij Sher nog zonder tegenstandster maar wel achter een paar bomen van heren alleen aan de zijkant van de korf stond. Daar waar in het verleden dan nog wel eens blind de bal naar de korf werd gegooid, werd nu via drie passes de SCO muur omzeild en kreeg Sherida de bal, die zij vervolgens heel koel afmaakte. SCO werd steeds wanhopiger en ging steeds gehaaster spelen. Onze beide verdedigingen hadden daar uitstekend het oog op en steeds vaker was de rebound of de afvallende bal voor ons. Maar tot 4 minuten voor tijd bleef het loeispannend. Toen echter maakte Kenny binnen anderhalve minuut met twee afstandschoten het verschil op vier. De laatste 2 minuten waren voor de meegereisde supporters natuurlijk heerlijk om naar te kijken. Sterker nog, voor het eerst dit seizoen gingen we op de banken. En toen de volledig in de geest van de wedstrijd fluitende scheidsrechter Roelof de Nekker (prima gefloten, lekker door laten gaan waar mogelijk en geen onderling gezeur maar gewoon doorgaan) voor het einde floot konden supporters en spelers onderling een klein feestje vieren. En onze vreugde werd nog vergroot toen de resultaten van de andere wedstrijden bekend werden. Dit weekend speelde steeds één van de bovenste vier tegen één van de onderste vier en alleen wij wisten de punten te pakken. Dus ook in de strijd om weg te komen bij de onderste plekken deden we uitstekende zaken.

En wilt u het zelf allemaal met eigen ogen bekijken? De wedstrijd staat in zijn geheel op You Tube. Dus heb je even tijd dan zou ik je aanraden een uurtje achter je laptopje te gaan zitten, want het was werkelijk een genot om naar te kijken.

In deze vorm gaat ons eerste nog voor een paar mooie resultaten zorgen. Ik sluit zelfs niet uit dat jullie in staat zullen zijn om een AW of een Groen Geel een pootje te lichten. Maar eerst komend weekend de thuiswedstrijds tegen Nic uit Groningen. De Groningers maken een heel erg moeilijk seizoen door en staan op dit moment op de laatste plaats. Maar ook met Nic was er de laatste jaren nauwelijks krachtsverschil. En dat bleek ook wel weer in de wedstrijd dit seizoen bij Nic. Die wisten we gelukkig op het nippertje te winnen, maar voor hetzelfde geld was het kwartje de andere kant opgevallen. Nu werd het echter 16-17 voor ons, maar het verschil was echt minimaal. Ik verwacht echter dat in de huidige vorm ons eerste Nic definitief op afstand moet kunnen gaan zetten. Iedereen weer heel veel succes.

Onze doelpuntenmakers tegen SCO:

Kenny 7 (1 sw), Fleur 4, Sherida 4, Job 4 (1 sw), Silvana 2, Ivar 2, Amber 1 en

Giovanni 1.

 

Tot volgende keer, Adri

Foto: Gerrit Jan Prakken (PEEMMEDIA)