‘Dit is een noodgeval….’

ZKV 1 – Rohda 1: 27-28

Aangezien Rohda geen clubblad meer heeft, of zie ik iets over het hoofd?, er dus ook geen stukjes worden geschreven – dat zeker nodig is na het lezen van het stukje in het ZKV-krantje, uh, website – voel ik mij genoodzaakt een en ander recht te zetten, als u na het lezen van deze lange zin nog niet bent afgehaakt…

Dit weekend een puike wedstrijd gezien van het vlaggenschip. Uit bij ZKV. U weet wel, in die bunker van een sporthal. Niet heel lang meer heb ik begrepen van hun voorzitter. Afijn, inschieten in dezelfde kleuren schept toch een band blijkbaar, want het voelde aan als een derby, geen stads- maar regio-. In hun verslag lees ik: na een halve minuut stond het al 1-1 (Zané van afstand). Check. Dan wordt het 2-1 door een kort verdedigd kansje goed te keuren. Het wordt nog even 3-1, maar dan walst Rohda (na een jammerlijk gemiste strafworp van Jim) naar de 4-6 door resp. doorloop Ivan, weggetrokken Isabella, tweedekans afstand Alyssa en nog een keer afstand Alyssa. Vervolgens scoort ZKV een hele tijd niet, waardoor er ineens 4-11 op het scorebord staat (waar supporters blijkbaar in mogen hangen de tweede helft. Het bord hangt namelijk in het vizier van de stippennemer). Ook lees ik in het verslag niks over de trommels, die de aanvraag om een time-out overstemde op een belangrijk moment. Tja, gewoon een mazzeltje voor Rohda en een eigen schuldje dikke bultje voor ZKV zeg maar.

Nu weer ter zake: het moment van uitbouwen kakt vaak in, zo hier niet anders. Met een ZKV- buzzerbeater is de ruststand 14-16. Doelpuntenparade Rohda: doorloop Luca, strafworp Lucca na pasje Sharona, lekker doorloopje Isabella, droog schot Isabella, strafworp Luca na hengeltje, afstand Lucca, wederom hengeltje (vis op het menu?) na schot Isabella, strafworp erin en half afstandje Jim.

Tweede helft

Meteen lekker goaltje van afstand door Luca (prima pass Jeffrey) verzandt het spel lichtelijk in een passieve houding. Door te kijken naar elkaar zonder acties en looplijnen wordt het priegelen. Gelukkig priegelt ZKV ook af en toe. Door afstand Zané is het nu 15-18 en doordat Rohda meescoort (Alyssa afstand) is het 17-19. En dan is het ineens 21-19. Wtf. Uh, het wordt zelfs 22-19. Met nog 13 minuten te gaan (karma?). Gelukkig weet Ivan dat scoren het adagium is, en aldus geschiedde: 22-20 door een soort weggooi-onehander. Dan toch weer 23-20. Wederom 3 punten achter. Koppies kunnen gaan hangen. Maar niet die van Sharona: balletje achter paal zorgt voor 23-21. U gelooft het misschien niet, maar voor de derde keer op rij komt Rohda op 3 punten achter, met nog … minuten op de klok. Ja hoor, we gaan gewoon de pottenbak in, hoor ik mezelf denken. Ligt niet aan de ploeg blijkbaar, want die gelooft er nog in. En hoe! Jim scoort achter de korf de 24-22. Hoe belangrijk. En ook Luca snapt de urgentie: 24-23 van afstand. Een andere tactiek bij de vrije bal, wordt het doelpunt van ZKV verdedigd gegeven, en vindt Luca wederom het gaatje: 24-24!

Met nog 4.40 min. op de klok scoort Zané met een wegtrekomdraaiballetje de 24-25 en staan we weer voor. Waar liggen de hartkastjes? Alyssa kan goed afkijken, ze kopieert gewoon de actie van haar eigen dame ervoor: 25-26 (strafworp). Met nog 3.58 min. op de klok. ZKV even boos, omdat de time-out niet werd gehoord. Door hun eigen trommelaars achteraf.  En dan telt ervaring: Sharona zorgt met een omdraaiballetje voor een strafworp. En

Luca verzilvert ‘m. Ik zal hier niet te diep op ingaan, maar ik kan u vertellen: 25-27. Marlies mag nog even blijven staan in de verdediging (foutloze partij). Met nog 3 min. scoort ZKV, 26-27, maar wij hebben Jim: koelbloedig van afstand gooit-ie de deur in het slot: 26-28. Echter, krijgt ZKV voor douwe (ik zag wel meerdere dubieuze botsingen waar ook voor obstructie gefloten had kunnen worden in het voordeel van Rohda) nog een dubieuze stip: 27-28. Deze stand zorgt duidelijk voor een noodgeval (zonder cocaïne, mét hartkast), want speel de wedstrijd (met nog 1.29 min. te gaan) maar eens uit met zo’n schotklok. En dan wordt het de camera-persoon ook te spannend en vergeet-ie naar rechts te switchen waardoor ik nu met een cap in het verslag zit. Ik hoor ZKV o nee roepen, en gelukkig heeft Rohda weer de bal. De vrije bal wordt niet genomen maar doorgespeeld, en dan is de verleiding toch te groot: een schot, arbitrage geeft verdedigd en ZKV heeft de bal. Ik schat nog 20 seconden te gaan. Versie ZKV: doorlopende heer wordt in de mangel genomen. Versie Rohda: doorlopende heer stormt af op verdedigende heer en loopt ‘m omver. Al met al een begrijpelijke beslissing. Game, set en match! Uiteindelijk vind ik dat de arbitrage uitstekend gefloten heeft. Niet altijd clean, maar aan beide kanten. Chapeau! En geeft zo’n zwaarbevochten overwinning extra cachet aan het feestje: J&J, nog van harte.